Politie Nederland

forensisch onderzoeker verkeer - Zwolle

Alle vacatures Print Solliciteer
NederlandsEnglish

Vacature

Plaatsingsdatum 17-12-2018 Functiecategorie Wetenschap, Research & Developm...
Standplaats Zwolle Niveau Entry level/Graduate
Opleidingsniveau MBO Dienstverband Vast contract - Bepaalde tijd m...
Uren 36 Salaris € 1.966 - € 3.270
Een auto die rustig wil aansluiten achter een andere auto die voor een verkeerslicht staat, wordt met hoge snelheid van achteren aangereden door een derde auto. Resultaat: één dode en vier ernstig gewonden.
Nu komt het moment dat de VOA (verkeersongevallenanalyse) aan zet is. De VOA gebruikt moderne technische hulpmiddelen om de oorzaak van een ernstige aanrijding te vinden. Heb jij affiniteit met (auto)techniek en wil jij je kennis inzetten bij forensisch onderzoek naar verkeersongevallen? Dan zoeken wij jou!

Wat ga je doen?

Als forensisch onderzoeker verkeer voer je zelfstandig en in teamverband onderzoek uit naar de oorzaak, toedracht en gevolgen van een verkeersdelict of -incident. Het gaat om zaken met lichamelijk letsel en/of dodelijke afloop of met een (grote) maatschappelijke impact. Hierbij pas je forensisch onderzoeksmethodes en -technieken toe.
 • Je legt de plaats delict/plaats incident vast en onderzoekt de betrokken voertuigen op technische bijzonderheden en sporen. Eventuele data uit de verkeersregelinstallatie stel je veilig.
 • Een deel van je werkzaamheden voer je dus op locatie uit. Vervolgens ga je technisch onderzoek doen in de onderzoeksruimte. Je leest bijvoorbeeld het voertuig uit (zoals motormanagement, navigatie en airbags) met behulp van software of je onderzoekt het voertuig op (technische) mankementen.
 • Je bevindingen en conclusies leg je schriftelijk vast en je verricht scenariogericht onderzoek op een forensisch-technische wijze, waarbij administratieve vastlegging in diverse systemen tot de werkzaamheden behoort.
 • Op de juiste momenten schakel je de hulp in van deskundige collega’s en je neemt maatregelen voor vervolgonderzoek.
 • Je neemt deel aan relevante netwerken en doet verbetervoorstellen ten behoeve van de forensisch technische uitvoeringspraktijk.
Recherchewerk is onvoorspelbaar. Dat betekent dat je werkt op onregelmatige tijden en meedraait in piketdiensten. Je kunt worden ingezet op plaatsen delict anders dan verkeersongevallen waarbij jouw kennis en vaardigheden nodig zijn.

Waar ga je werken?
Je komt te werken bij Team Forensische Opsporing van Eenheid Oost-Nederland waar zo’n 200 collega’s werkzaam zijn. Het team is opgedeeld in:
 • 1e lijns-onderzoek op de plaats delict of plaats incident (in het geval van verkeersongevallenanalyse);
 • 2e lijns-onderzoek door laboranten en deskundigen/experts;
 • een frontdesk waarbinnen planning en prioritering van de inzetten plaatsvindt, evenals advisering met betrekking tot vervolg forensisch onderzoek en sporenbeheer.
Je samenwerkingspartners lopen uiteen van collega-specialisten uit de teams Forensische Opsporing elders in het land tot andere onderdelen van de opsporing. VOA-medewerkers komen bij meer dan alleen verkeersdelicten en ondersteunen regelmatig bij grote onderzoeken. Door middel van data uit voertuigen of systemen in de omgeving van wegen, achterhalen VOA-deskundigen bijvoorbeeld vluchtroutes van ramkrakers. Je krijgt ook te maken met het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut. De standplaatsen voor de forensisch onderzoekers verkeersongevallenanalyse zijn Elst (2 fte), Enschede (1 fte) en Zwolle (1 fte).

Wie ben jij?
Wij zoeken collega’s die oog hebben voor detail en nauwkeurig werken, die analytisch zijn en waakzaam voor tunnelvisie. Je hebt een goed wis- en natuurkundig inzicht en affiniteit met (auto)techniek. Tevens heb je interesse in (digitale) technologische ontwikkelingen. Voor een goede dossiervorming ben je in staat heldere en begrijpelijke teksten te schrijven. Je kunt werken volgens gestandaardiseerde methoden en kunt ook op administratief gebied gedisciplineerd een generieke werkwijze aanhouden. Je kunt op je eigen werk reflecteren, durft fouten toe te geven en bent in staat feedback te geven aan collega's. Je bent in staat professionele afstand te bewaren van het menselijk leed waarmee je in aanraking komt en gaat veerkrachtig om met schokkende of confronterende werkomgevingen.

Daarnaast vragen we:
 • een mbo 3-diploma, bij voorkeur op technisch gebied;
 • kennis van/of ervaring met één of meerdere van de volgende gebieden: autotechniek, materiaalkunde en constructies, natuurwetenschappelijke onderzoeks- en opsporingstechnieken en relevante wet- en regelgeving;
 • affiniteit met de forensische opsporingspraktijk;
 • een rijbewijs B.

Wat wij bieden
De standplaats is Elst, Enschede of Zwolle. Er is ruimte voor 4 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.
Om deze functie goed uit te kunnen voeren volg je aan de Politieacademie een interne politieopleiding met een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma.

We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een vaste aanstelling, waarbij een proeftijd van 1 jaar van toepassing is.

Verder kun je het volgende van ons verwachten:
 • een bruto maandsalaris van minimaal € 1.966,- en maximaal € 3.270,- (schaal 7 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
 • 8% vakantie- en eindejaarsuitkering;
 • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof (meer info over verlof, regelingen en mogelijkheden).
De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is generalist forensische opsporing.

Interesse?
We nodigen je graag uit voor een voorlichtingsavond. Deze vindt plaats op maandag 7 januari 2019 van 19:00 tot 21:30. De locatie is Zwolle. Aanmelden voor de voorlichting kan via voorlichting@fo-oost.nl. Heb je een vraag? Dan kun je deze ook stellen via bovenstaand mailadres. Na aanmelding en/of jouw vraag wordt er contact met je opgenomen. Voor vragen over de sollicitatieprocedure bel je met het Frontoffice Recruitment & Selectie op 088 - 66 22 300.

Solliciteer uiterlijk 11 januari 2019 via de ''Solliciteer'' button. Geef in je sollicitatie aan naar welke plaats je voorkeur uitgaat.

Wat verder belangrijk is
 • Een veiligheidsonderzoek, een assessment en een check op mentale weerbaarheid maken deel uit van de selectieprocedure.
 • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
Meer informatie
Deze vacature betreft een fulltime functie.

Functiecategorie(ën) Wetenschap, Research & Development
Branch(es) Defensie / Politie / Brandweer
Provincie(s) Overijssel
Trefwoorden .

Contactgegevens

Contactpersoon Frontoffice Recruitment
Telefoon 088 - 66 22 300

Vestigingsplaats

Solliciteer